Recent Posts

Thursday, October 25, 2012

Burung Cenderawasih

          Masa saya berumur 8 tahun dan masa itu saya tinggal di Kuaters Lembaga Air Perak (L.A.P) Parit Buntar, Perak. Saya ada ternampak satu burung yang sangat cantik hinggap di atas pokok. Sampai sekarang saya ingat lagi rupa burung itu dan saya pasti burung yang saya nampak bukan burung biasa. Sekarang ni dah 15 tahun berlalu, pada satu malam saya tiba-tiba teringat burung yang saya pernah nampak pada satu ketika dulu. Saya pun apa lagi, saya buat kajian melalui Google dan saya dah jumpa burung yang pernah menarik perhatian saya pada ketika dulu.

          Nama burung yang itu ialah burung Cenderawasih/Phoenix dan Kayangan. Burung ni ada lagenda dia yang tersendiri, cerita dia lebih kurang macam nie...


          AL-KISAH maka kata Sahibul Hikayat, adapun burung Cenderawasih itu burung kayangan dipelihara oleh dewa-dewa kayangan. Amatlah indah rupanya bulunya bekilauan bersinar benar tiada tolok bandingannya. Siapa-siapa tengok burung Cenderawasih rawanlah hatinya dan perasaannya tiada dapat terkira-kira lagi lakunya.

        Adapun asal kejadian burung Cenderawasih amat indah ceritanya. Kerananya tatkala Tuhan menjadikan seekor burung daripada Nur Muhammad duduk di atas Syajaratul Yaqin menilik akan rupa paras dirinya dihadapan Mir'atul Haya'. Maka tersangat hairanlah ia melihat keelokan dirinya lalu bersyukurlah ia ke hadrat Allah Ta'ala dengan mengucap Alhamdulillah rabbil'alamin. Maka burung nur Muhammad itu berpeluhlah ia oleh sangat hairannya akan keelokan rupanya. Lalu bertitikan peluhnya jadilah sekalian alam ini dan segala isinya serta segala pendeta-pendeta dan sekalian arif-arif.

        Maka apabila sempurnalah sekalian alam ini Tuhan pun lalu mengghaibkan burung Nur Muhammad itu. Hingga ghaiblah ia di dalam qindil mu'allaq. Setelah burung nur Muhammad itu ghaib maka tinggallah bayangannya sahaja seperti terbang keliling 'Arasy; ia berzikir dan berdoa.

        Syahdan, maka tersebutlah pula akan peluh yang antara dua pahanya bertitik di atas awan jadilah seekor burung cenderajinta ialah nur betina yang jadi ini roh cenderawasih maka peluh dagunya bertitik menjadi burung bratacandra bayu yang ditunggang oleh burung cenderawasih untuk terbang ke sana ke mari di atas kayangan. Maka akan peluh dadanya menjadi burung cenderakasih ialah yang menjadi inang pengasuh dan menghantarkan makanan. Adapun makanan-makanannya daripada bulatan awan dan embun jantan akan minumnya.

        Maka diceritakan orang adalah bulu burung cenderawasih yang hijau jatuh ke bumi menjadi batu zamrud dan fairuz, yang merah jatuh ke bumi menjadi batu delima dan jika jatuh ke laut menjadi marjan. Bulu yang putih menjadi intan berlian dab bulu yang hitam menjadi bau 'aiqiq' dan batu-batu permata yang lainnya.

        Adapun isi perutnya jatuh ke bumi menjadi belalang dewa bulan buat ubat berbagai-bagai penyakit manusia dan binatang. Ini dicampur ke dalam minyak kelapa hijau dan dibuat urut badan kita yang sakit. Belalang dewa boleh buat ubat perempuan lepas bersalin dan melawaskan haidh.

        Adapun bulunya jika dipakai di atas kepala kita dan dibawa pergi ke mana-mana jadi pengasih pelaris dan penunduk sekalian manusia. Isinya jika dimakan boleh sembuh penyakit-penyakit dalam badan. Otaknya jika dimakan jadi cerdik dan bijak berbicara. Bulu ekor yang panjang itu jika dibuat gelang dipakai pada lengen kanan jika laki-laki dan lengan kiri jika perempuan akan jadi hebat dan kuat badannya serta dikasihi orang.

        Maka siapa-siapa yang bertaruh burung cenderawasih dirumahnya amatlah bertuah orang itu seperti mendapat segunung emas, sepadang intan berlian dan selautan mutiara. Kuasanya bertambah, rezekinya murah hingga menjadi kaya raya dan dipandang mulia.

        Telah tersebut cerita seorang tentera Islam masuk ke dalam negeri Rom dan dia takut kena tangkap tentera kafir dan masuk penjara dia selama dua puluh tahun. Maka amatlah berdukacita kerana tidak dapat bersama anak isterinya. Pada suatu malam dia sedang duduk berfikir keadaannya dan anak isterinya, tiba-tiba datang seekor burung di atas pagar penjara dan membaca doa. Maka amatlah terperanjat tentera itu kerana seekor burung boleh baca doa dengan fasihnya.Maka dia pun turut baca doa itu beberapa kali hinggan hafaz olehnya,Kemudian dia beramal dengan doa burung itu tiga malam berturut-turut. Pada malam akhir sesudah beramal dengan doa burung itu dia pun tidak berapa lama kemudian ia tiba-tiba sedar berada di rumahnya, maka sukarialah keluarganya.
        

          Namun, semua itu hanyalah mitos yang dipetik dari kitab lama masyarakat Melayu. Sebenarnya Burung Cenderawasih ialah sejenis burung dalam keluarga Paradisaeidae susunan Passeriformes . Ia terdapat di kawasan Australia timur, Indonesia , New Guinea dan tenggara Australia . Ahli keluarga ini terkenal kerana bulu pelepahnya yang dimiliki oleh burung jantan kebanyakan spesies , yang digunakan bagi menarik burung betina ketika musim mengawan .


          Kebanyakan spesies turut mempunyai bulu pelepah yang amat panjang dan berambu menjulur dari ekor , sayap atau kepala . Sungguhpun memiliki jambul yang menyerlah , dari segi anatomi ia tergolong dalam burung berkicau primitif . Yang paling terkenal kerana bulu mereka adalah spesies genus Paradisaea , termasuk spesies jenis burung Cenderawasih Besar , Paradisaea apoda. Spesies ini digambarkan dari contoh yang dibawa balik ke Eropah dari ekspedisi perdagangan.


          Spesimen ini disediakan oleh pedagang tempatan dengan membuang kaki dan sayap mereka , yang mendorong kepada kepercayaan bahawa burung ini tidak pernah hinggap tetapi kekal terapung oleh bulu mereka . Ini memberikan nama Inggeris mereka "Burung syurga - birds of paradise" dan nama saintifik apoda - (tanpa kaki).

         Kebanyakan spesies memiliki upacara mengawan yang rumit , dengan spesies Paradisaea mempunyai sistem mengawan jenis Lek . Yang lain , seperti spesies Cicinnurus dan Parotia , mempunyai tarian mengawan yang khusus , dengan spesies menggayakan jambul dalam gaya tarian ballet tutu yang  mengkagumkan bagi burung kerana mempunyai persamaan dengan tarian hula dan limbo .sumber : http://www.boyz-ed.com/2012/04/fakta-dan-kecantikan-burung.htmlhttp://www.boyz-ed.com/2012/04/fakta-dan-kecantikan-burung.html dan http://burungcantik.tripod.com/sejarah.htm 0 comments: